• 30208662
  • info@danskgolfakademi.dk

3 Grunde til at du topper bolden i golf

Topper du i golf?

3 Grunde til at du topper bolden i golf

3 grunde til at du topper bolden i golf

(Dette vidste du ikke!)

Kender du følelsen af at have slået et perfekt drive i midten af fairway, hvorefter du topper de to næste slag, og derfor alligevel kun får 1 point på hullet? Bare rolig, du er slet ikke alene.
Ved at læse denne artikel, vil de få en klar forståelse af hvorfor du topper bolden, og til sidst vil vi afsløre hvad du præcis kan gøre for at undgå dette uheldige slag.

Hvad er en topper egentligt?

En topper er et meget “uheldigt” slag at slå i golf, og resultatet er typisk at bolden næsten ikke kommer nogle vejene. Bolden rammes simpelthen ovenpå af køllehovedet (se billede nedenfor), hvilket resulterer i at der intet energi bliver overført til bolden.

Topper bolden i golf

Boldens rammes altså for højt oppe, og det vil sige at køllen på en eller anden måde er “kommet for højt op” i løbet af svinget. Der er/kan selvfølgelig være rigtig mange grunde til at dette sker, men her er 3 af de oftest sete årsager til at man topper bolden.

Grund nr. 1: Dine arme mangler struktur

Den første grund til at du topper bolden, handler i bund og grund om geometri. På billedet nedenfor er tegnet en cirkel som repræsenterer golfsvinget. Den hvide streg forestiller radius i cirklen. Hvis du i løbet af svinget begynder at bukke den forreste arm (venstre-armen for en højrehåndsspiller) vil du lave radius kortere, hvilket vil gøre hele cirklen mindre. Og lige pludselig rammer cirklen ikke undersiden af bolden længere. Dette er hvad der mange gang sker når der bliver slået en topper.

“Hvis den forreste arm bukker, forkorter du radius i cirklen, og nu rammer du ikke under bolden længere”.

På billederne nedenfor er illustreret, først hvordan det typisk ser ud i gennemsvinget når man har slået en topper (billedet til venstre), og efterfølgende hvordan vi ønsker det skal se ud efter du har ramt bolden (billedet til højre). Læg mærke til strukturen i armene på billedet til højre i forhold til på billedet til venstre.

Via Dansk Golf Akademis træningskoncept kaldet Gå Til Golf, hvor du får ubegrænset holdtræning for 299,- / mdr, kan du lære meget mere om hvorfor du topper bolden. På holdet “Grundsving – Ram bolden stabilt” lærer vores uddannede PGA-Trænere dig om netop strukturen i armene, og mange andre elementer der vil give dig et langt mere ensartet og stabilt boldtræf. Den kontinuerlige træning med professionel feedback har gjort at vores medlemmer i gennemsnit nedsætter deres handicap med 40%. Læs meget mere om Gå Til Golf her.

Grund nr. 2: Du har ikke styr på dit hoved

Hovedets position og bevægelse er et af de vigtigste elementer at have styr på i golfsvinget. Kroppens drejning skal gerne foregå omkring hovedet, og hvis hovedet rykker sig for meget den ene eller anden vej, ændre det på hele svingets struktur.
På billedet nedenfor er illustreret en helt klassisk tendens for mange spillere.

Som det kan ses på billedet helt til højre, har hovedet rykket sig højere op i løbet af tilbagesvinget end hvor det var i opstillingen. Hvis du lige tænker tilbage på den cirkel der var tegnet på billedet ved Grund 1, kan du måske gætte dig til hvad der sker hvis hovedet rykker opad i tilbagesvinget. Hele svinget / cirklen rykkes væk fra jorden, og afstanden ned til bolden passer pludselig ikke. Det hele er kommet for højt op, og der skal nu laves en masse kompensationer for at du ikke topper bolden.

Her er hvad du skal gøre i stedet:

Sørg for at hovedet holder samme højde i hele tilbagesvinget. Brug evt din telefon til at filme dit sving, så kan du nemt se om hovedet laver ballede.

Grund nr. 3: Du “hænger tilbage”

Den tredje meget hyppigt sete grund til at du topper bolden, handler om fordelingen af kroppens vægt igennem svinget.
Vi vil nemlig meget gerne se at vægten bliver rykket fremad i nedsvinget. På toppen af tilbagesvinget sigter vi efter 50-50% på højre og venstre fod. Når bolden rammes burde du have 75-85 % af vægten på den forreste fod, og i afslutningen af slaget burde dette tal være oppe på 95%.

Hvis du ikke får overført størstedelen af din vægt til den forreste fod, er der rigtig store chancer for at din kølle/jern svinger opad når bolden rammes i stedet for nedad, og dette kan i mange tilfælde resultere i en topper.

Sådan lære du at overføre vægten rigtigt:

En glimrende øvelse til netop at træne vægtoverførslen, bliver beskrevet i videoen nedenfor. Sørg derfor for at se den når du har læst resten af artiklen.

“Du kigger for tidligt op” = MYTE

Slutteligt vil vi gerne lige afkræfte en meget brugt grund til at du topper. Mange golfspillere kommer typisk med en af følgende kommentarer når de slår en topper:
• Jeg kiggede op
• Jeg holdt ikke hovedet nede
• Jeg skal huske at kigge på bolden

Det forholder sig dog sådan, at disse udsagn MEGET MEGET sjældent er korrekte. Det er i de færreste tilfælde at spilleren faktisk ikke kiggede på bolden, eller kiggede op for tidligt op. Det der til gengæld sker er en eller flere af årsagerne beskrevet ovenfor.

Hvis du bliver ved med at kigge ned i jorden, også efter bolden er ramt, begrænser det kroppens drejning enormt meget, og når kroppen ikke får lov til at dreje ordenligt i ned og gennemsving, vil armene begynde at bukke, som beskrevet i grund nr. 1. Så faktisk vil det med stor sandsynlighed kun forøge risikoen for at slå en topper, hvis du koncentrerer dig ekstra meget om at “holde hovedet nede”.


Vil du lære mere?

Til Dansk Golf Akademis træningskoncept “Gå Til Golf” træner vi alle de vigtige og grundlæggende elementer i golfsvinget. Vores dygtige trænerteam vil hjælpe dig med præcist at identificere hvilken af ovenstående grunde der er til at netop du topper bolden. Konceptet koster kun 399,- / mdr og dette beløb giver dig adgang til gratis at deltage på alle vores træningshold vi har hver uge. Se meget mere om Gå Til Golf her.


Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

Link

dga

Skriv et svar

Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0