• 30208662
  • info@danskgolfakademi.dk

9 Effektive Chipping Tips

chipping-tips

9 Effektive Chipping Tips

9 Effektive Chipping Tips 

Jeg tror du vil være enig med mig, når jeg fortæller dig …

At når du chipper, vil du aldrig slå bolden så tæt på hullet som du gerne vil, hvis du ikke har 100% kontrol over hvordan kontakten med bolden er. Med de følgende 9 enkle, men alligevel yderst effektive chipping tips, vil din kontakt med bolden blive bedre end nogensinde, og du vil slå bolden tættere på hullet end du har gjort før.

Én ting du skal huske: De følgende teknikker er beregnet til et “standard / basis” mellemhøjde chip med en wedge. Uendelige variationer af de følgende 9 komponenter vil og skal laves i slagene rundt omkring green, for at tilpasse slagene til situationerne

Alle 9 chipping tips er lige vigtige, så sørg for at læs hele vejen til bunden!

 

1. Byg det rigtige fundament.

Med en opstilling der matcher det ønskede slag, er der størst chance for at slå et solidt chip, og hvorfor skulle man ikke give sig selv de bedste odds fra start af.

Lad os se på billederne nedenfor.

Setup-chipping

På de 2 billeder til højre ses, hvordan en optimal opstilling til et basis/standart mellem-højde chip skal se ud. Et par ting at bemærke er:

• Bolden er placeret lige under spillerens brystben.

• Hænderne er placeret lige indenfor venstre lår af spilleren

• Vægtfordelingen er 55% på venstre fod og 45% på højre fod.

 

Men hvorfor er disse 3 ting vigtige?

 

Disse 3 ting kombineret vil skabe den rette mængde ”skaftlæn” (skaftets hældning set forfra) i opstillingen, hvilket vil skabe de rette betingelser for, at køllen glider/smutter hen over jorden ved impact.

Billede nr. 1 viser en forkert opstilling til et basis mellem-højde slag.

Andre ting at bemærke ved opstillingen er:

 

• Hælene er ca. 1 køllehoved fra hinanden, venstre tå peger omkring 30 grader udad.

• Afslappede arme og hænder

• Kroppen er i en afslappet position.

 

2. Hvilken vej svinger du?

Med den rigtige opstilling etableret, bevæger vi os videre til første ud af to nøgleelementer i tilbagesvinget. Hvis du ikke svinger køllen tilbage langs det man kalder ”svingplanet”, gør du det langt svære for dig selv end nødvendigt.

Nu tænker du måske:

 

Hvad er svingplanet? Svingplanet er den vinkel, som køllens skaft skaber ved opstillingen set fra det vi kalder “down the line” vinklen. Se på billede nr. 1 nedenfor:

Svingplanet

Linjen trukket på billede nr. 1 er svingplanet. Dette er det plan, som køllehovedet skal svinges op langs i tilbagesvinget.

For at svinge køllen den rigtige vej tilbage, som vist på billede nr. 4, skal følgende ting koordineres:

• Håndleddene kan bevæge sig på 3 forskellige måder, og de 3 forskellige retninger skal koordineres for at svinge køllen tilbage langs svingplanet.

• Mængden af drejning/rotation i kroppen skal matche håndledsbevægelserne.

 

Men hvordan sikre man sig at man svinger langs svingplanet?

 

Godt spørgsmål! Det kan være svært for spilleren selv at træne og tjekke det. 2 ting kan dog gøres:

• Brug et kamera (smartphone) til at optage din sving fra DTL-vinklen.

• Brug øvelsen som er vist nedenfor

 
 
 

3. Et åbent køllehoved er et glad køllehoved

Det andet nøgleelement i tilbagesvinget er køllehovedet. Mere specifikt, hvordan ”leading edge” af køllen peger i forhold til jorden, når køllen er vandret i tilbagesvinget. Du skal tillade køllehovedet at åbne op når du svinger tilbage. Her er hvorfor:

• Et åbent køllehoved skaber de rigtige forudsætninger for at undersiden af køllehovedet kan glide/smutte henover jorden ved impact, i stedet for at ”leading edge”graver sig ned i jorden.

• Et åbent køllehoved giver dig mulighed for at ”release” køllen ordentligt i nedsvinget.

Åben Køllehoved

Nu ved du hvorfor du skal gøre det. Nu skal du bare vide hvordan. Dette kan være lidt vanskeligere, fordi åbningen af køllehovedet kan ske på forskellige måder. Her er de 2 mest almindelige måder at gøre det på:

 

• Åben køllehovedet allerede i opstillingen

• I tilbagesvinget, lad venstre underarm rotere med uret. Dette åbner køllehovedet.

 

Begge teknikker åbner køllehovedet og gør at leading edge peger mere op i luften, som vist på billede nr. 2. Billede nummer 1. viser et meget lukket køllehoved, hvilket er en katastrofe. Billede nr. 3 viser et meget åbent køllehoved, som også får køllen til at glide over jorden ved impact, men det vil også gøre at bolden flyver enormt højt, højere end vi ønkser på at basis/standart højde chip.

 

4. Giv slip!

Vi har nu gennemgået hvordan et ordentlig tilbagesving skal foregå. Næste step er derfor naturligt nok nedsvinget. En meget normal ting som folk er blevet fortalt når de chipper, er at holde håndleddene helt stille og stive. Jeg tillader mig at være uenig.

 

Her er hvorfor: 

 

Der skal være frihed i dine håndled, fordi de muliggøre en naturlig release af køllen. Dette vil sørge for at skabe de bedst mulig impact-forhold. Sørg derfor for følgende i nedsvinget:

• Lad dine hænder og håndled være frie og afslappede i nedsvinget.

• Styr ikke køllen i forskellige retninger, den skal bevæge sig i sit eget naturlige flow.

• Vær ikke bange for at bevægelsen bliver en smule “håndleds-agtigt”, hvis du er vant til at holde din håndled helt stiv.

Release køllen


5. Din release skal have støtte

Som nævnt ovenfor er det nødvendig at du lader køllen release for at kunne levere den på den mest optimale måde. Men en bevægelse som kun består af håndleddet der bevæger sig, er ikke at foretrække.

 

Her er hvad du skal gøre

 

Du skal støtte håndledsbevægelsen med drejningen i kroppen i gennemsvinget.

Overkrop og underkrop skal bevæge sig hen imod en position, hvor de peger hen imod målet. Det er ikke sikkert at de når at dreje så meget så de decideret peger i retning af målet, da slagets længde afgøre hvor meget rotation der skal være. Men kroppen skal blive ved med at dreje hele vejen indtil køllen ikke bevæger sig i luften længere.

Support din release


6. Op op op

Når jeg siger op, så mener jeg at visse dele af din krop skal bevæge sig opad i løbet af bevægelsen. Dette er en af de store misforståelser i chipping.

 

Mange tror, at køllen skal bevæge sig nedad ved impact, og det er også korrekt. Men hvilken del af køllen der skal bevæge sig nedad er noget de færreste har overvejret.

 

Her er sandheden:

 

Det er kun køllehovedet der skal bevæge sig nedad. Køllens grip skal faktisk bevæge sig opad igennem impact-zonen. Hvis grippet også bevæger sig nedad, vil køllen grave sig ned i jorden, og pludselige bliver man nød til at lave mange andre kompensationer. Du skal derfor gøre følgende for at sikre, at køllens grip bevæger sig opad.

• Hovedet skal faktisk have lov til at rykke sig en tand opad, i løbet af ned og gennemsvinget.

• Din krop skal roligt strække/rette sig ud i løbet af impact og gennemsvinget.

• Dine skuldre skal blive ved med at dreje. Dette vil hjælpe med at den venstre skulder bevæger sig opad igennem imapct, hvilket også vil hjælpe på hændernes bane.

 

Hvis du udfører disse ting korrekt, vil der være langt større chance for at køllehovedet glider/smutter over jorden ved impact, fremfor at grave sig ned i jorden.

Op chipping


7. Fremad march!

Vi er nu nået til den sidste fase af bevægelsen, nemlig finish-positionen, altså afslutnings-positionen. Her skal vi have stor fokus på vægtfordelingen.

 

• Din vægt skal være ca. 90% på den forreste fod i finish-positionen.

• Dette vil give dig bedre kontrol over hvor køllen rammer jorden henne.

 

For rigtig mange amatører der chipper dårligt, falder deres vægt tilbage på det bagerste ben i løbet af bevægelse, hvilket ødelægger deres evne til at kontrollere hvor og hvordan køllen rammer jorden.